Når elevene på Horten VGS flyttet inn i nye og moderne lokaler høsten 2019 var det med 126 ActivPanel installert i klasserom, auditorium, grupperom og møterom.

Skjermene er levert av våre dyktige samarbeidspartnere i Braathe Gruppen. Vi har besøkt skolen og tatt en prat med lektor, digitalpedagog og teknologientusiast Morten Oddvik.

Hvorfor falt valget på ActivPanel fra Promethean?

Vi hadde en stor grad av brukerinvolvering når det kom til innholdet på den nye skolen når det kom til alt fra valg av stoler og teknologi. Vi tok i bruk demorom på den gamle skolen vår, med forskjellige typer skjermer. Her fikk lærerne teste og bruke ulike alternativer, og på den måten fikk de eierskap til skjermene og til prosessen.

Vi testet også skjermene på BETT, og da opplevde vi en avgjørende forskjell i Touch-teknologi og responstiden på skrivingen på skjermen. I utgangspunktet hadde vi sett oss ut interaktive projektorer, men da snudde vi skuta. Når vi i tillegg så at teknologien var overkommelig for alle, så falt valget på ActivPanel, og det er vi veldig fornøyde med!

Når vi gikk rundt på skolen var det morsomt å se at både elever og lærere bruker skjermene nesten over alt. Hvordan har dere fått til dette?

Vi har hatt en god strategi for teknologi i klasserommet, og er opptatt av å tilrettelegge for fremtidens læring. Vi opplever at denne skjermen fungerer for alle, uansett om man er en lærer som i utgangspunktet har teknologisk vegring, eller om man ønsker å benytte seg av moderne og teknologiske muligheter i undervisningen. For de på laveste nivå har man de nødvendige verktøyene i skjermen som gjør at undervisningssituasjonen føles trygg, og for de som vil “uppe gamet” så har man et veldig stort handlingsrom. 

Skjermene har et veldig lavt innstegsnivå, og lærerne ser med en gang at dette er en hensiktsmessig måte å jobbe på. Vi erfarer rett og slett at den fjerner mye unødvendige prosesser og avbrytelser i undervisning og i samhandling med elevene. Det har også vært tilfeller hvor pensjonister som jobber som vikarer ikke har fått tilgang til pc enda, men da enkelt har tatt i bruk teknologien i skjermen for å gjennomføre undervisning.

Det er også en stor fordel at ActivPanel fungerer med det meste av verktøy og datamaskiner. Uansett om læreren foretrekker Office 365 med PowerPoint og Excel, Google Gsuite eller noe annet så fungerer det sømløst, slik at læreren selv kan velge hva han eller hun vil bruke, og komme i gang uten opplæring. 

Det er også flere enn lærerne som er fornøyde med skjermene. Der hvor IT-avdelingen tidligere hadde 10-15 supportsaker i uka, så er disse nå nesten helt borte. Vi har lite tekniske problemer, og lærerne klarer å fikse det meste selv, om det skulle være noen. I tillegg har vi fått gode tilbakemeldinger fra renholderne som har en mye enklere jobb nå som “ledningsspagettien” er borte.

Det var til og med skjermer i åpne områder, hvordan brukes disse?

Skolen er bygget på en måte som gjør at samhandlingsaspektet virkelig kommer til sin rett, og de skjermene er en del av dette. Elevene bruker skjermene som henger åpent som en slags hybrid av et verktøy til læring og en digital grafittivegg. Her foregår alt fra gruppearbeid i skoleregi til tegning i friminutt og møter om russebusser. Det faller veldig naturlig for elevene å bruke denne type teknologi.

Elevene er jo som oftest ansvarlig ungdom og skjermene er veldig solide. Så dette har ikke vært noe problem i forhold til vedlikehold.

Så dere er fornøyde med investeringen?

Veldig! Vi ser også at skjermene nå integreres godt med Teams og løsninger for fjernundervisning, noe som blir mer og mer aktuelt. Dette viser jo at det også har vært en god investering for fremtiden.